”The Surgical Paradox: Generalist vs Specialist”

De geneeskunde is een snel veranderend vakgebied. Doorbraken in de wetenschap hebben geleid tot een gigantische toename van medische kennis. De behandelmogelijkheden zijn daardoor ongekend snel toegenomen. Dit is binnen de chirurgie vooral terug te zien in de toename van steeds geavanceerdere operaties, waarbij de nieuwste en beste technieken en materialen worden gebruikt. Deze toename van kennis en mogelijkheden heeft ertoe geleid dat een chirurg zich al lang niet meer de complete chirurgische kennis eigen kan maken.

De noodzaak is daardoor ontstaan voor chirurgen om zich steeds verder te specialiseren. Dit begon met het specialiseren tot bijvoorbeeld vaat-, trauma-, gastro-enterologisch of oncologisch chirurg. Daar is het specialiseren echter niet bij gebleven; nu is te zien dat dit specialiseren nog verder wordt doorgevoerd. Met name in universitair medische centra zijn chirurgen vaak gespecialiseerd op een specifieke component van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld de pancreas of de hartkleppen. Patiënten met zeldzame of uitdagende ziektebeelden kunnen nu afreizen naar deze superspecialist die bij hen die specifieke operatie kan uitvoeren.

Door deze ontwikkeling kan moeilijke problematiek effectiever worden aangepakt.  In perifere ziekenhuizen heeft superspecialisatie er juist voor gezorgd dat er efficiënte zorglijnen op kunnen worden gezet waarbij “simpele” ingrepen in grote hoeveelheden gestandaardiseerd achter elkaar uitgevoerd kunnen worden. Er is echter ook een keerzijde. Gaan we door dit superspecialiseren geen fouten maken wanneer de patiënt als geheel vergeten wordt? Raken chirurgen niet te gefocust op hun eigen specifieke vakgebied? Worden chirurgen steeds meer van elkaar afhankelijk, want “dat is niet mijn gebied, daar weet ik niks van”? Kortom, are we losing sight of the patient as a whole?

Op zaterdag 30 januari 2021 keert het zesde landelijke symposium van VCMS Nederland online terug. Het symposium zal wederom het thema ‘The Surgical Paradox’ dragen.

De organisatie van ‘The Surgical Paradox‘ verwelkomt u graag op 30 januari 2021 online terug.

 

Bestuur VCMS Nederland 2020-2021

Nona Kuipers, voorzitter
Danique Heuvelings, secretaris
Maris Angelino, penningmeester
Özgür Eryigit, commissaris acquisitie
Bobbie Lebbink, commissaris activiteiten
Charlotte Roosendaal, commissaris onderwijs
Arwin Zebardast, commissaris public relations

 

”The Surgical Paradox” wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren

Vragen?

Stuur ons een bericht

Postadres

Mellum 104 

1506 BM Zaandam

Contactgegevens

VCMS Nederland

nederland@vcms.nl

+31 6 39 78 44 33

Neem contact op