VCMS Summer School: the Future of Surgery

=Voor aankomende zomer staat het tot nu toe grootste evenement van VCMS Nederland op de planning: de VCMS Summer School, getiteld ‘The Future of Surgery’. Een meerdaags programma met dagelijks lezingen, workshops en netwerkactiviteiten inclusief een programma op snijzaal bedoelt voor zowel bachelor- als masterstudenten.

Het doel van de Summer School is niet alleen om studenten op chirurgische vlak te inspireren en motiveren zich in de technische kant van zorg en chirurgie te storten, maar ook om met een kritische en innovatieve blik naar problemen en bijpassende oplossingen te kijken. Hiertoe is gekozen de toekomst van de chirurgie en de gezondheidszorg uit te diepen:  de medische wereld verandert snel en dit is biedt bij uitstek de gelegenheid om bij (huidige) problemen in oplossingen te denken.

Gedurende het driedaagse programma wordt elke dag ingegaan op één specifiek facet in de toekomst van de chirurgie: de kunstmatige werkelijkheid, de flexibele operatiekamer en de innovatie in transplantatie. Elke dag bevat zowel masterclasses gebaseerd op het onderwerp van die dag, maar ook workshops waarin studenten ofwel les krijgen van specialisten, dan wel presentaties aan elkaar geven over wat zij geleerd hebben.


VCMS Nederland Summer School 2022: Future of Surgery
Dag 1: & de kunstmatige werkelijkheid 

Introductie
Deze dag zal in het teken staan van de kunstmatige werkelijkheid in de chirurgie. Welke ontwikkelingen zijn er gemaakt op het gebied Virtual Reality (VR) en Fibre Optic Realshape (FORS) Technologie? En wat kunnen deze hulpmiddelen betekenen in de chirurgie? Op deze dag zal dit alles uitvoerig behandeld worden en zullen de aanwezigen kennis maken met deze technieken!

 

 

 

 

 

 

 


VCMS Nederland Summer School 2022: Future of Surgery
Dag 2: & de flexibele operatiekamer

Introductie
In een ideale situatie zou je elke patiënt op een hyper-moderne operatiekamer (OK) willen behandelen, maar lang niet altijd is er de luxe om dit voor elkaar te krijgen. Wat gebeurt er als er buiten het ziekenhuis chirurgische zorg nodig is? Het begin van de dag zal kijken naar de ontwikkelingen in de prehospitale zorg. Daarna zal de omslag gemaakt worden door te kijken naar de ontwikkelen die plaatsvinden in en rondom de operatiekamer. Hoeft een chirurg nog wel opde operatiekamer aanwezig te zijn? Wat kan een chirurg doen om zijn operatiekamer duurzamer te maken? Experts zullen hun visie delen en deze vraagstukken uiteenzetten waarna aanwezigen zelf actief aan de slag kunnen gaan met deze concepten.

 


VCMS Nederland Summer School 2022: Future of Surgery
Dag 3: & innovatie in transplantatie

Introductie

Het menselijk lichaam is helaas niet onverwoestbaar. Vaker dan ons lief is, gaat er wel eens iets mis waardoor het menselijk lichaam beschadigd raakt. Bijvoorbeeld door (toegebracht) trauma en heftige infecties, maar ook wanneer het eigen lichaam hiervoor zorgt bij auto-immuun aandoeningen. Met de hedendaagse geneeskunde is er al veel mogelijk om deze beschadigde onderdelen te vervangen, bijvoorbeeld met transplantaties of protheses. Maar hoe ver kan hierin worden gegaan? Deze dag zal in het teken staan van innovaties op het gebied van orgaantransplantatie en andere baanbrekende soorten van transplantaties. Zo komen de perfusiemachines aan bod, die een boost geven aan de te transplanteren organen. Bovendien zal ook de ‘out-of-the-box’ oplossing voor het tekort aan donororganen worden besproken waarbij de nieuwe ontwikkelingen in organoïden worden uitgediept. Ook de onconventionele en daarmee grensverleggende transplantaties zullen besproken worden, zoals de dubbele handtransplantatie. Het antwoord op de vraag: ‘Wat wordt de toekomst van de transplantatiechirurgie?’, zal na deze dag meer vorm hebben gekregen.


Parallel aan alle dagen zal een intensief dissectie programma plaatsvinden op stoffelijke overschotten! De studenten zullen worden opgedeeld in 4 groepen waarbij de eerste groep van start gaat van circa 08:00-13:00u en de tweede groep  van circa 13:00-16:00u, en zo verder de eerste twee Summer School dagen! Let op: dit parallelle programma is alleen beschikbaar voor de studenten die het driedaagse programma volgen! Meer informatie volgt.

De VCMS Summer School: The Future of Surgery kan worden bijgewoond door zowel bachelor als master geneeskundestudenten. Door het intensieve programma zal er maar een beperkt aantal kaarten beschikbaar gesteld worden. Houdt de socials in de gaten voor meer informatie!

  • Leden en Reünisten 3-daagse Summer School ticket: €85,00*
  • Externen en Alumni 3-daagse Summer School ticket:  €95,00*

Restitutie is niet mogelijk

Geïnteresseerd in een ééndaagse ticket voor VCMS Summer School? Koop je kaartje via: https://vcmsarchief.nl/eventespresso/?p=4448


*De servicekosten op de evenementtickets bedragen €0,47.
Mocht je niet de mogelijkheid hebben om met iDEAL, Bancontact, Paypal of creditcard te betalen stuur nederland@vcms.nl dan een mail. Dit wordt z.s.m. opgelost.

  • VCMS Summer School
    9 juli 2022 - 11 juli 2022
    08:00 - 20:00

locatie  

Locatie website:

Adres
Meibergdreef 9, Amsterdam, Noord-Holland, 1105 AZ, Netherlands

Beschrijving:

The Academic Medical Center, or AMC, is the university hospital affiliated with the University of Amsterdam. It is one of the largest and leading hospitals of the Netherlands, located in the Bijlmer neighborhood in the most south-eastern part of the city of Amsterdam.
Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam