Lustrumsymposium – A child in distress: the surgical approach

Op woensdag 12 februari heeft VCMS Nijmegen haar lustrumsymposium “A child in distress: the surgical approach” gehouden. Als rode draad van de avond zijn we het traject van een kind bij een congenitale hernia diafragmatica langs gegaan.

De eerste spreker, Dr. Van Drongelen, heeft verteld over diagnostiek bij foetussen waarbij de echo voornamelijk wordt gebruikt als diagnostisch tool. Verder vertelde hij over een (toekomstige) behandeling van congenitale hernia diafragmatica via foetale chirurgie.

Dr. Antonius heeft vervolgens ons meegenomen in de neonatologie en verteld over de opvang van de pasgeborenen. De transitie van de foetale circulatie speelt hierbij een belangrijke rol. Bij een pasgeborene met een hernia diafragmatica kan er sprake van een levensbedreigde luchtweg. De opvang met ECMO is hierbij soms nodig.

In de pauze hebben onze leden, met een kopje koffie of thee, verschillende laparoscopische workshops kunnen uitvoeren.

De laatste spreker, Dr. De Blaauw, heeft de avond afgesloten met kinderchirurgie. Hierbij liet hij zien dat zorg, onderwijs, onderzoek belangrijk is. Verder liet hij zien dat kinderen met een hernia diafragmatica hun hele leven lang vervolgt moeten worden.